Τετάρτη 22 Αυγούστου 2007

...ο χρυσός αριθμός φ...

Πόσοι από εσάς πιστεύετε στις συμπτώσεις? Αρκεί πάντα η αιτιολογία της σύμπτωσης για να εξηγήσουμε κάποια πράγματα? Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αρκούνται σε αυτό και προχωρούν ένα βήμα παραπέρα...

Στην προσπάθεια των ανθρώπων να εξηγήσουν όσα παρατηρούν, έρχεται να ρίξει φως η Ακολουθία Φιμπονάτσι και πιο συγκεκριμένα ο χρυσός αριθμός φ! Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες λεπτομέρειες για την ακολουθία αυτή μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες σε μηχανές αναζήτησης πληροφοριών. Εμείς θα επικεντρωθούμε στον αριθμό φ ή αλλιώς χρυσό κανόνα που φαίνεται να εξηγεί τα διάφορα περίεργα που συμβαίνουν γύρω μας.

Ο αριθμός 1,618 ως τώρα περνούσε απαρατήρητος χωρίς να γνωρίζουμε την πολυσχιδή εφαρμογή του. Ωστόσο διαπιστώνουμε ότι η εφαρμογή του ξεκινά απο την αναλογία της φύσης, του προσώπου μας, του σώματός μας...περνά στην τέχνη, στους ζωντανούς οργανισμούς και πολλά άλλα που πιθανόν να μην έχουν παρατηρηθεί.

Αν μετρήσεις τις μέλισσες σε μια κυψέλη οπουδήποτε στον κόσμο θα παρατηρήσεις οτι η αναλογία των θηλυκών προς των αρσενικών μελισσών καταλήγει πάντα σε έναν αριθμό...
Αν μετρήσεις την απόσταση από την κορυφή του κεφαλιού μέχρι το πάτωμα και τη διαιρέσεις με την απόσταση από τον αφαλό μέχρι το πάτωμα προκύπτει πάντα ο ίδιος αριθμός...
Αν μετρήσεις την απόσταση από τον ώμο μέχρι τις άκρες των δακτύλων και τη διαιρέσεις με την απόσταση απο τον αγκώνα μέχρι τις άκρες των δακτύλων προκύπτει πάντα ο ίδιος αριθμός...
...ο αριθμός αυτός είναι ο 1,618 ή ο γνωστός αριθμός φ!!!

Μήπως τελικά είχε δίκιο ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι που πίστευε στη Θεία Αναλογία?
Πόσοι από εσάς ακόμα πιστεύουν στις συμπτώσεις?

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι οτι δεν είμαι απο τους ανθρώπους που δεχονται τα πράγματα οπως ακριβώς μου προσφέρονται και πάντα παω ενα βημα παρακατω..ισως καποιες φορές και δυο...Αυτο ισως γιατι ειμαι μαθηματικός με καθαρα μαθηματική σκέψη...ισως ώρες-ώρες και λίγο τρελλη!!
Προφανως είχα ξανα διαβασει για τον αριθμό Φ και για τις εφαρμογές του...
Δεν πιστευω στις συμπτώσεις...και νομιζω πως υπάρχει η "Θεια Αναλογία" άλλωστε ο Θεος ειναι γεωμέτρης!!!Τι θέλω να πω??? Θα σας δώσω ένα παραδειγμα..νομίζω ολοι εχουμε ακουσει για τον αριθμό π...το γνωστο 3,14..!!!!
Για την απομνημόνευση των πρώτων λίγων δεκαδικών ψηφίων του αριθμού π έχουν επινοηθεί διάφοροι μνημονικοί κανόνες, ανάμεσά τους και η παρακάτω φράση, με την οποία μπορεί να θυμάται κανείς τα πρώτα 23 δεκαδικά ψηφία του π:

"Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι"

Το πλήθος των γραμμάτων κάθε λέξης της φράσης αυτής αντιστοιχεί σε καθένα από τα διαδοχικά ψηφία του αριθμού π (3.14159...)
Εντάξει μπορεί και αυτο να ειναι τυχαιο!!!

ΣΟΦΙΑ

Ανώνυμος είπε...

Πόσες φορές δεν έχουμε συνοδεύσει το γεύμα μας με μια παγωμένη και απολαυστική Coca Cola?! Κάποιοι από μας ίσως να πίνουμε κάθε μέρα σε μεγάλες ποσότητες ή και μία στο τόσο μαζί με τη ζεστή μας πίτσα που μόλις την έφερε το delivery και τόσο ανυπόμονα περιμέναμε να απολαύσουμε! Δεν αντιλέγω… φοβερός συνδυασμός!
Η αλήθεια είναι όμως πως αν γνωρίζαμε τι είναι ικανή να κάνει μια μικρή ποσότητα από την αγαπημένη μας Coca Cola νομίζω ότι θα σκεφτόμασταν να πιούμε έστω και λίγη…
Ο μέσος όρος pH των αναψυκτικών, π.χ. Coca Cola και Pepsi είναι 3.4. Αυτή η ποσότητα είναι αρκετά δυνατή για να διαλύσει δόντια και κόκαλα! Το σώμα μας σταματάει να χτίζει τα κόκαλα περίπου στην ηλικία των 30. Μετά από αυτή την ηλικία αρχίζει να διαλύει τα κόκαλα κάθε χρόνο μέσα από τα ούρα μας, εξαρτώμενο όμως πάντα από την οξύτητα του φαγητού που λαμβάνει. Το διαλυμένο ασβέστιο καταλήγει από τις αρτηρίες, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα, τους ιστούς και τα διάφορα όργανα, στα νεφρά με αποτέλεσμα τη δημιουργία πέτρας στα νεφρά.

Σε ένα διαγωνισμό που διεξήχθηκε στο Πανεπιστήμιο Delhi για το ποιος θα πιει μεγαλύτερη ποσότητα Coca Cola, ο νικητής ήπιε 8 μπουκάλια και πέθανε επί τόπου από υπερβολική δόση «μελανικής διοξίνης» στο αίμα του και μη επαρκής οξυγονώσεως. Από τότε ο πρύτανης απαγόρεψε τα αναψυκτικά από την καντίνα του Πανεπιστημίου. Ακόμα όταν κάποιος έβαλε ένα σπασμένο δόντι σε ένα μπουκάλι Pepsi για δέκα μέρες, αυτό διαλύθηκε! Τα δόντια και τα κόκαλα είναι τα μόνα ανθρώπινα όργανα που μένουν άθικτα αρκετό καιρό μετά το θάνατό μας. Φανταστείτε λοιπόν τι μπορεί να κάνει αυτό το αναψυκτικό στα ευαίσθητα έντερα και στο εσωτερικό του στομάχου μας…

Αν όμως η Coca Cola είναι κατά συνέπεια εντελώς ακατάλληλη για να πίνουμε, είναι, όπως θα δείτε ποιο κάτω, η ιδανικότερη για να καθαρίζουμε!
Αν καταβρέξουμε με ένα κουτάκι Coca Cola τη λεκάνη της τουαλέτας, μία ώρα μετά θα λάμπει από καθαριότητα! Ακόμα το κιτρικό οξύ της εξαφανίζει όλες τις χρωστικές κηλίδες από τις πορσελάνες! Μπορούμε επίσης να την χρησιμοποιήσουμε και στο αυτοκίνητό μας! Αν τρίψουμε με ένα τσαλακωμένο αλουμινόχαρτο βουτηγμένο στην Coca Cola τον προφυλακτήρα, αφαιρούμε τη σκουριά! Ακόμα κι αν αφήσουμε ένα πανί βουτηγμένο στην Coca-Cola στη σκουριά για λίγο χρονικό διάστημα, εκείνη θα φύγει με την πρώτη! Ρίχνοντας ένα κουτάκι πάνω στους πόλους της μπαταρίας εξαφανίζουμε τη διάβρωση! Οι λεκέδες από γράσο εξαφανίζονται αν τρίψουμε κυκλικά το λεκέ μαζί με απορρυπαντικό, ενώ τέλος μπορούμε να εξαφανίσουμε τη θολούρα από το παρμπρίζ του αυτοκινήτου μας…

Δεν ξέρω για σας αλλά εγώ σκέφτομαι να πιω μπύρα την επόμενη φορά που θα παραγγείλω πίτσα απ’ έξω…:-D

tsilijohn είπε...

Τα εχω διαβασει τα σχετικα περι αριθμου Φ. Στιν Κωδικα Ντα Βιντσι φυσικα:) Δεν ξερω αν ισχυει, δε μετρησα ποτε τις αποστασεις που αναφερετε στο post. Ωστοσο, και γιατι να μην ισχυει; Τα μαθηματικα ειναι οντως φοβερη επιστημη. Τωρα το αν ο Θεος ειναι γεωμετρης ειναι αλλη συζητηση. Πρωτα ας αναρωτηθουμε: Υπαρχει τελικα Θεος;

carpe diem είπε...

Γεια και από εμένα!
Λοιπόν μου κινήσατε την περιέργεια και θα σας πω τα εξής. Από μια έκθεση για τον Leonardo Da Vinci που έτυχε να είχε και ένα video παρατήρησα τα εξής όσον αφορά το περίφημο σχέδιό του, τον Βιτρούβιο Άνθρωπο:
το κεφάλι είναι το 1/8 του ύψους,
το πρόσωπο το 1/10,
η άκρα χείρα επίσης το 1/10,
το πόδι είναι το 1/7,
το χέρι είναι το 1/4,
το αυτί είναι το 1/3 του προσώπου
το κέντρο του ανθρώπου στον κύκλο είναι ο αφαλός του, και
το κέντρο του ανθρώπου στον τετράγωνο είναι τα γεννητικά του όργανα,
όλα αυτά σε απόλυτη αναλογία!
Δεν ξέρω τι να πω, σίγουρα κάτι θα είχε στο μυαλό του...και φυσικά όχι μυθιστορήματα!

Ανώνυμος είπε...

Αυτον τον ενδιαφεροντα αριθμο τον εχω ξανακουσει!
Απο τον σοφο Μπαμπη φυσικα!
Μονο που μου το ειχε αναφερει με αλλη εννοια....εκεινη της ομορφιας!
Με αλλα λογια, μου ειπε οτι αν κοιταξουμε γυρω μας και παρατηρησουμε, πχ τους ανθρωπους που θεωρουνται ομορφοι, θα διαπιστωσουμε οτ ως επι το πλειτον, κυριαρχει μεταξυ των σημειων του προσωπου και του σωματος τους, αυτη ακριβως η αναλογια!!

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα όλα τα σχετικά με τον αριθμό 'φ'!Εγώ θα δώσω όμως μια πιο juicy πλευρά του ζητήματος!
Βάσει του αριθμού ΄φ΄ έχει δημιουργηθεί μία 'μάσκα',η οποία δίνει τις ιδανικές αναλογίες για τα χαρακτηριστικά του προσώπου!Ξέρετε ποια διάσημη Ελληνίδα ταίριαζε περισσότερο στο πρότυπο της μάσκας?Η Βάνα Μπάρμπα σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος πριν κάποια χρόνια!

Petran είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.